Hem > Vad är facket?
Facket är ett ord man ofta använder i stället för fackförbundet, eller fackföreningen. Som anställd kan du vara med i facket och som arbetsgivare kan du ha kollektivavtal med ett fack.
Det finns olika fackförbund, eller fackföreningar, i Sverige. De är organisationer som vill främja arbetsrätt och arbetsmiljö och jobbar bland annat för rättvisa löner. Det gör de genom att samla anställda som jobbar inom ett visst yrke eller en viss sektor. Alla som vill gå med i facket har rätt att göra det enligt föreningsrätten, eller lagen om medbestämmande i arbetslivet.
Facket tar ut en månadsavgift från varje medlem, och använder pengarna för att hjälpa anställda både på individnivå och med generella förbättringar av arbetsvillkoren.
Så – vad kan facket hjälpa till med? Listan kan göras lång; tänk allting som du som anställd kan tänkas ha problem med som rör din arbetsplats, arbetsgivare, arbetsmiljö och liknande. Några vanligt förekommande saker facket är kända för att hjälpa till med är:
Du som är medlem i ett fackförbund och blir arbetslös kan få högre ersättning än den som bara är med i a-kassan. Upp till 80% av lönen får du oftast med en inkomstförsäkring.
Du som hamnar i konflikt med någon på din arbetsplats kan få hjälp att hantera det på ett bra sätt. Antingen medverkar facket i samtal med de inblandade, eller så agerar de bollplank med dig konfidentiellt.
Om du hamnar i en rättstvist med din arbetsgivare kan du få hjälp av ett fackligt ombud för att driva frågan vidare rättsligt.
Har du själv bett om att få högre lön, eller om du inte vågar fråga själv, kan facket hjälpa dig att förhandla om löneförhöjning med arbetsgivaren.
Om du upplever att arbetsgivaren tänjer på reglerna eller bryter mot dem helt kan du få hjälp att se till att arbetsvillkoren är drägliga.
Du som anser dig bli sämre behandlad på grund av etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller liknade, kan få hjälp att driva jämställdhetsfrågor i förhandlingar eller rättsligt.
Om du blir arbetslös kan du få hjälp av en jobbcoach. De kan till exempel utvärdera ditt CV och personliga brev och förbereda dig inför en anställningsintervju.
Om du ska ingå ett avtal, till exempel ett anställningsavtal, eller ett uppsägningsavtal kan du få hjälp av facket att granska villkoren först.
Ja, facket har tystnadsplikt på det du som är anställd säger i förtroende. Arbetsgivare eller fackombud som vill ha viss information belagd med tystnadsplikt måste dock förhandla med sin motpart innan tystnadsplikten gäller.
I teorin är facket och a-kassa inte samma sak. I praktiken är det dock så att alla a-kassor, utom Alfa-kassan, är knutna till ett fackförbund.
Facket är den organisation som hjälper anställda med bättre arbetsmarknadsvillkor, medan a-kassan är en inkomstförsäkring som täcker upp om du blir arbetslös.
Man kan vara med i bara facket, bara a-kassan, eller båda. Avgiften för a-kassa är runt 100 kr i månaden, medan den fackliga avgiften ofta varierar beroende på inkomst.
© 2021 vadärdet.se