Hem > Vad betyder Kronofogden?
Kronofogden, eller Kronofogdemyndigheten, är en statlig myndighet som jobbar med skulder. Före 2008 löd de under Skattemyndigheten, men är nu fristående. (Källa: Wikipedia)
Ordet kommer från det historiska yrket fogde, vilket var en person som förvaltade någon annans egendom och ägor.
Verksamheten idag regleras av flera lagar, till exempel skuldsaneringslagen, och lagen om betalningsföreläggande och handräckning.
Kronofogdens uppgift är att hjälpa den som inte fått betalt. Det kan vara privatpersoner, myndigheter eller företag.
Svaret på frågan – Kan Kronofogden ta pengar från mitt bankkonto? – är ja, det kan de. Om du inte betalat en skuld i tid och den du är skyldig pengar ber Kronofogden om hjälp att driva in skulden kan de ta pengar från ditt konto. Men först måste de utreda hur mycket dina tillgångar är värda och hur mycket du får lov att behålla för levnadsomkostnader.
Pengar är enklast att ta och därför försöker Kronofogden ta likvida medel först. Det är också så att de tar det som har den minsta inverkan på ditt liv. Bostaden, till exempel, är bland det sista de utmäter.
Oroar du dig och undrar – När kommer Kronofogden hem? – så kan du vara lugn. De utreder först din betalningsförmåga och ser om de kan plocka pengar från ditt konto (se tidigare rubrik) innan de gör en så kallad utmätningsförrättning i ditt hem. Kronofogden brukar höra av sig ett par dagar i förväg för att höra du kan släppa in dem, lämna en nyckel hos grannen eller liknande. Om du inte samarbetar kan de ta med sig en låssmed.
Om du har ett husdjur och ställer dig frågan – Kan Kronofogden ta min hund eller katt – så kan det kännas skönt att veta att de endast tar djur som har ett högt marknadsvärde. Till exempel en utställningshund, en avelshingst eller liknande.
© 2021 vadärdet.se